divendres, 30 d’octubre de 2009

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: Educador Social i infància en situació de risc


Títol: Educador Social i infància en situació de risc. L'atenció residencial a infants i adolescents a Catalunya
Autora: Maite Marzo Arpón
Editat: Departament d'Acció Social i Ciutadania
La presentació del llibre s'ha fet a les intal.lacions de DIXIT el centre d'informació que el Departament d'Acció Social i Ciutadania té a la plaça Pau Vila, acompanyats per l'Araceli Lázaro, la Carme Panchón i l'Autora, la Maite Marzo a més d'una representació de professionals que treballem al camp social i que d'una o altre forma tenim a veure estretament amb la temàtica del llibre.

El que primer s'ha de destacar d'aquest llibre és la radiografia bastant exacte i objectiva que se'n fa de la situació de l'educadora i educador social en els centres residencials i d'acollida, cadascun dels quals té una idiosincràsia en quant al perfil del professional que hi treballa bastant particular. Aquest fet revaloritza la feina d'investigació portada a terme per la Maite Marzo, ja que posa de relleu, documentat, la situació en la que molts centres es troben.

Coses que m'han semblat interessants:
- Sembla fer-se palés que hi ha una relació causa-efecte entre a més estabilització i reconeixement de la professió menys implicació en la documentació i formació continuada dels professionals.
- Segueix éssent una professió voluntariosa i vocacional, ja que es compleix la màxima de l'educador/a és el professional que está amb els nens però no toca els papers (perquè em ratllen), cosa que ens fa veure com:
- A major planificació de la feina, major èxit i per tant major compliment de l'interés superior de l'infant o jove.
- El perfil de l'educador és el d'una noia de 33 anys de mitja i es perd en els centres la figura de l'educador/a sènior que dóna seguretat, experiència i tranquil.litat als equips
- La incorporació de perfils cada cop més joves (si acabem la carrera normalment) fa que usuaris i professionals estiguin massa a prop en edat, cosa que pot dificultar l'acció educativa de referència.
- La falta d'implicació en els projectes de centre augmenta la dispersió de professionals en els equips
- Els equips directius valoren que fan un esforç molt important en cohesió d'equip i afirmen que els equips estan polaritzats, éssen poc fidels a un projecte comú.

Bé, són algunes de les reflexions que s'han fet sobre l'educació social. Espero que serveixin per opinar molt al respecte...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada